1 | Doe het meel, de 50 g in stukjes gesneden boter en het water in de kom met het kneedmes. Stel de machine in werking. |
2 | Laat draaien en schakel de machine uit zodra het deeg een bal vormt (ca. 30 seconden). |
3 | Neem het deeg uit de kom. Wikkel het in plastic folie en druk het plat. Laat het 1 uur op een koele plaats rusten. |
4 | Neem het deeg uit de plastic folie. Leg het op een met meel bestoven oppervlak. Rol het met een deegroller vanuit het midden uit en vorm daarbij een kruis . |
5 | Leg de koude boter tussen twee blaadjes folie. Rol hem uit tot een vierkant van 2 cm dik. Plaats de boter in het midden van het kruis en klap de vier kanten naar het midden toe om . |
6 | Rol het deeg uit tot een lange rechthoek . Klap het als een portefeuille in 3 delen om . |
7 | Draai het deeg een kwartslag. En rol het uit tot een lange rechthoek . Klap het als een portefeuille in 3 delen om. |
8 | Wikkel het deeg in plastic folie en leg het 30 minuten in de koelkast. |
9 | Herhaal de stappen 6, 7 en 8 twee keer. |
10 | Wanneer het deeg klaar is, geeft u het zijn uiteindelijke vorm en laat het 30 minuten rusten op een koele plaats. |
11 | Verwarm de oven voor op 210 °C (th. 7). |
12 | Doe het stuk gruyère in de invoerbuis van de midi-kom met de 2 mm raspschijf. Rasp de kaas en bewaar. |
13 | Maak de preien schoon. Gebruik alleen het malse (witte) deel. Snijd de prei in dunne schijfjes met de 2 mm snijschijf en bewaar. |
14 | Laat de boter smelten in een braadpan. Voeg de prei toe. Roer om en voeg een beetje water toe (50 ml). |
15 | Laat de prei op laag vuur 15 minuten smoren zonder hem te laten kleuren. Voeg zo nodig nog een beetje water toe. Zout en peper toevoegen. |
16 | Prik met een vork in de deegbodem. |
17 | Doe de crème, de eieren, het zout en de peper in de kom met het metalen mes of in de mini-kom. Laat de machine 30 seconden draaien. |
18 | Verdeel de prei over het deeg. Giet er het eieren-crème mengsel op. |
19 | Bestrooi met de geraspte gruyère. Bak de quiche ca. 30 minuten in de oven. |
20 | Goed warm serveren. |